En uitvaart bijzonder maken…

Hoe je iets doet,  maakt dat je voor een ander herkenbaar wordt als persoon.
Men zegt dan :  ” Dat is nou typisch iets voor…”  Een uitvaart voorzien van dergelijke,  typische details maakt een afscheid bijzonder memorabel.

Schouderen:  “Het door dragers op de schouder dragen van een overledene.”

“Iets doen” helpt een beetje in de verwerking van verlies.  Denk hierbij bijvoorbeeld aan het voordragen of schrijven van een tekst of het meedoen aan een klein ritueel.  Vaak is het een laatste mogelijkheid om nog iets te betekenen voor de overledene.  Het schouderen van een overledene met familie of vrienden heeft een grote symbolische waarde.  Samen til je de overledene hoog op en laat deze letterlijk uitstijgen boven de mensen alsof je met elkaar wil zeggen:  “Deze persoon is het belangrijkst vandaag.  Samen dragen we je op handen!  We nemen je op onze schouders en samen dragen en delen we ons verlies.”
Een eervol betoon.  Die laatste meters van het leven samen gaan…,  sterk,  trots op wat er was.
Het vraagt tijd,  aandacht en wat oefenen,  maar is het,  naar mijn ervaring,  dubbel en dwars waard.  Ik kan u helpen dit goed uit te voeren.

Wade:  “Een lijkwade is een rechthoekige doek waarin de overledene gewikkeld wordt.  De lijkwade wordt gebruikt voor het opbaren en / of in plaats van een kist.”

Steeds vaker willen mensen ‘anders’ begraven of gecremeerd worden,  anders dan in een kist.  In een wade van katoen,  zijde of linnen gewikkeld,  kan de overledene op een baar gelegd worden.  Het eigen ‘lievelings-dekbedovertrek’ hiervoor gebruiken is ook prachtig.  Er kan een mooi ritueel plaatsvinden waarbij nabestaanden elke dag de wade een slag verder dichtvouwen.  Op die manier neemt men stapsgewijs afscheid.  In de vouwen en plooien die al doende ontstaan,  kan men bloemen,  briefjes of foto’s meegeven. Onze wades komen van Wikkelgoed,  www.wikkelgoed.nl

Thanatopraxie  De lichte balseming van een overleden persoon.”

Een lichte balseming zorgt ervoor dat een lichaam opgebaard kan worden zonder dat het gekoeld wordt.  Er zijn tal van situaties denkbaar waarin dit een groot voordeel is.  Deze handeling kan prima bij u thuis plaatsvinden of in een verzorgingsruimte van een rouwcentrum.  Dit is een keuze die u in overleg met ons maakt.  We leggen u precies uit wat er tijdens de behandeling gebeurt. De overledene behoudt een natuurlijke kleur en de achteruitgang van het lichaam wordt sterk afgeremd door deze balseming. Wat vaak als prettig wordt ervaren is het feit dat de overledene niet koud aanvoelt en minder verkleurt,  wat de benaderbaarheid ten goede komt.  Koeling is zelden nodig.  De mogelijkheden van thuis opbaren en bovenal de beleving hiervan is hiermee een stuk persoonlijker.  Er zijn soms omstandigheden waardoor een balseming niet toegepast kan worden.  Een balseming is,  in vergelijk met traditioneel opbaren op koeling,  niet duur,  dit wordt wel vaak gedacht.  Ik informeer u er graag nader over.[:en]Hoe je iets doet,  maakt dat je voor een ander herkenbaar wordt als persoon.
Men zegt dan :  ” Dat is nou typisch iets voor…”  Een uitvaart voorzien van dergelijke,  typische details maakt een afscheid bijzonder memorabel.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *